CL-guide.dk kigger her tilbage på Champions League-sæsonen 2013/2014. Læs om kvalifikationsrunderne i sæsonen og helt frem til finalen.
UEFA Champions League var den 59. sæson af den bedste europæiske fodboldturnering, og den 22. udgave, siden UEFA valgte at rebrande turneringen.
Det var anden gang de danske mestre trådte direkte ind i gruppespillet, hvilket betød at FC København havde æren dette år. 52 af UEFA’s 54 nationale forbund deltog i kvalifikationen og hovedturneringen, hvor kun Lichtenstein og Gibraltar ikke deltog.
Turneringen startede den 2. juli 2013 med de første kvalifikationskampe, og sluttede med finalen i Lissabon den 24. maj 2014. FC København fik pladsen i gruppespillet, da de forsvarende mestre, FC Bayern München, allerede var kvalificerede i kraft af at de var tyske mestre.
Det var samtidig det første år, hvor deltagerne i Champions League, også deltog i UEFA’s nyoprettede turnering, UEFA Youth League, med deres U/19-hold.
Både tyrkiske Fenerbache og ukrainske Metalist Kharkov var begge udelukket fra deltagelse i turneringen grundet en korruptionsskandale i Tyrkiet og matchfixing af Metalist.
Første og anden kvalifikationsrunde
I første kvalifikationsrunde trådte mestrene fra Færøerne, San Marino, Andorra og Armenien ind i turneringen. De fire hold stod over for hinanden to og to, med Shirak fra Armenien og EB/Streymur fra Færøerne som sejrherrer, hvilket sendte dem videre til anden kvalifikationsrunde.
Her trådte alle Skandinaviens mesterhold ind i turneringen, på nær Danmarks, samt blandt andre Polens, Skotlands og Rumæniens mesterhold. Alt i alt var 34 hold en del af denne runde.
Kvalifikationsrundens største overraskelse stod Shaktar Karagandy fra Kasakhstan for, da de slog de hviderussiske mestre fra BATE Borisov ud med efter at have vundet 1-0 både ude og hjemme.
Resten af resultaterne var forventelige, med Elfsborg fra Sveriges samlede 11-1 sejr over lettiske Daugava Daugavpils, samt Dinamo Tbilisi fra Georgiens samlede 9-2 sejr over færøske EB/Streymur som de største sejre.
Tredje kvalifikationsrunde
I denne runde trådte tre nye hold ind i kvalifikationen for de forsvarende mestre, så denne del af kvalifikation nu bestod af 20 hold. Samtidig trådte ti af de hold, der ikke var mestre ind i turneringen, i den såkaldte liga-rute, heriblandt danske FC Nordsjælland.
Nordsjælland stod over for russiske Zenit Sankt Petersborg, hvor de fik et respektabelt 1-0-nederlag på hjemmebanen i Farum. Men returkampen endte i ren nedtur.
På trods af de kun var bagud 2-0 samlet efter de første 45 minutter, endte de med at tabe samlet 6-0, og røg derfor over i UEFA Europa League i stedet.
Men ingen overraskelser viste sig i ellers i kvalifikationsrunden, men det var efter denne runde, at Metalist Kharkov blev smidt ud af turneringen af UEFA, hvilket betød, at PAOK fra Grækenland kom videre, på trods af et nederlag.
Playoff-runden
Playoff-runden var efter Nordsjællands exit, uden dansk deltagelse – faktisk var den uden skandinavisk deltagelse, da både de islandske, svenske og norske mestre forlod turneringen i tredje kvalifikationsrunde.
Til gengæld vandt Austria Wien, FC Basel, Steaua Bukarest, Schalke 04, Arsenal, Zenit, Plzen, Celtic, Real Sociedad og AC Milan, og sikrede sig dermed deltagelse i gruppespillet.
Gruppespillet
Gruppespillet bestod igen i år af otte grupper, med fire hold i hver. Danske FC København deltog som eneste danske hold i denne del af turneringen, hvor de lige præcis var havnet i det dårligste seedningslag, og kunne derfor forvente at møde tre hold der på papiret burde være bedre.
Gruppe A indeholdte ikke de store overraskelser. Det eneste spektakulære i denne gruppe var, at Real Sociedad fik sin debut i gruppespillet, efter bare få år tidligere at have været i den næstbedste spanske række.
Succesen var da også til at overse for det baskiske hold, der forlod turneringen med blot ét point, efter en svær gruppe med Manchester United, Bayer Leverkusen og Shaktar Donetsk – sidstnævnte tog turen over i Europa League.
FC København var ikke spået mange chancer i gruppe B med Real Madrid, Juventus og Galatasaray – og de sluttede da også sidst i gruppen. Men helt frem til sidste spillerunde havde de muligheden for at avancere til enten slutspillet eller til Europa League.
Sidste runde viste sig spektakulær, da kampen mellem Galatasaray og Juventus måtte afbrydes efter 31 minutter på grund af sne i det tyrkiske, og blev først færdigspillet dagen efter. Kampen endte overraskende med tyrkisk sejr, og derfor endte Juventus i Europa League i foråret 2014.
Gruppe C sendte forhåndsfavoritterne fra Paris Saint-Germain videre fra førstepladsen, mens andenpladsen blev afgjort på indbyrdes resultater mellem Olympiakos og Benfica, hvor det græske hold stod bedst og derfor smuttede med videre i turneringen. Anderlecht spillede ingen rolle i gruppen, da det kun blev til ét point.
Gruppe D blev også afgjort af indbyrdes opgør – denne gang var det imidlertid 1.- og 2.-pladsen og 3.- og 4.-pladsen, der blev afgjort på denne måde til sidst.
Tjekkiske Viktoria Plzen scorede flest udebanemål mod CSKA Moskva og blev dermed nummer tre, mens Bayern München havde vundet 3-1 over Manchester City på udebane, og derfor tog den samlede sejr i gruppen, på trods af et nederlag på eget græs på 3-2.
I gruppe E fortsatte FC Basel med at imponere, og startede stærkt ved at vinde 2-1 over Chelsea på Stamford Bridge. Gassen gik dog af ballonen, da Basel ikke vandt igen før næstsidste runde, hjemme med 1-0 over Chelsea – igen. Det var dog ikke nok, da Schalke 04 tog andenpladsen i gruppen, mens Chelsea, der kunne satte point til i de to kampe, vandt gruppen. Basel tog dog tredjepladsen, for rumænske Steaua Bukarest.
Dortmund, Arsenal og Napoli endte alle på 12 point i gruppe F, hvor franske Marseille forlod turneringen uden point og en målscore på -9. Napoli havde imidlertid været dårligst indbyrdes af de tre hold, og måtte derfor et smut i Europa League. Dortmund vandt gruppen, da de havde bedre indbyrdes målscore end Napoli og Arsenal.
Havde det ikke været for Luchos mål efter 55 minutter i den første kamp i Østrig mellem Austria Wien og Porto, var Porto sluttet sidst i gruppe G, men målet sendte lige akkurat det portugisiske storhold op på gruppens tredjeplads – a point med østrigerne og ét point efter russiske Zenit. De kommende spanske mestre fra Atlético Madrid vandt gruppen suverænt, da de kun satte point til ude mod netop Zenit.
Gruppe H bestod af fire historisk store hold i form af FC Barcelona, AC Milan, Ajax Amsterdam og Celtic, og helt frem til sidste runde var kampen om at gå videre stadig helt åben mellem Milan og Ajax.
Barcelona vandt sikkert gruppen, men da Ajax ”kun” formåede at få uafgjort i deres to indbyrdes opgør med Milan, gik italienerne videre, mens hollænderne måtte tage til takke med Europa League i foråret 2014.
Slutspillet
Efter en god vinterpause, skulle alle holdene igen i aktion i foråret 2014. Men vi skulle helt hen til kamp 5/6 i foråret før et hjemmehold kom på scoringstavlen, da Shatov scorede for Zenit i anden halvleg mod Dortmund.
Der var russerne imidlertid allerede bagud 0-2 og endte med at tabe den første kamp med 2-4. Derudover havde Manchester City tabt 0-2 hjemme til Barcelona, Leverkusen 0-4 til Paris SG, Milan med 0-1 til Atlético Madrid, og Arsenal 0-2 til Bayern München.
Største overraskelse var imidlertid at Manchester United tabte med 2-0 ude til græske Olympiakos, hvilket samtidig gjorde at de var eneste udehold der ikke scorede i denne runde af turneringen. Til gengæld var de også det eneste hold, der formåede at vende nederlag i første runde (syv ud af otte hold), til sejr i returkampen.
Det lykkedes nemlig at vinde 3-0 på et hattrick af Robin van Persie. Samtidig sendte Chelsea tyrkiske Galatasaray ud efter 1-1 i Tyrkiet i første kampe, med en 2-0-sejr på Stamford Bridge.
I kvartfinalen blev det til et rent spansk opgør mellem FC Barcelona og Atlético Madrid. Sidstnævnte trak sig efter de to kampe sejrrigt ud, og fortsatte den succes de havde i hjemlandet på daværende tidspunkt.
De ni-dobbelte vindere af turneringen, Real Madrid, fik og tog muligheden for at slå de tyske vicemestre fra Dortmund ud, og dermed revancherede de sig fra foregående års turnering hvor de blev ekspederet ud i semifinalen af netop tyskerne.
Yderligere slog Chelsea de franske mestre fra Paris SG ud, mens de forsvarende mestre fra Bayern München tog revanche for finalenederlaget i 1999, da de slog Manchester United ud.
Semifinalen bestod derfor for andet år i træk af to spanske hold – men i modsætning til 2012-13, formåede begge hold denne gang at komme i finalen. Efter en 1-0-sejr på hjemmebane, formåede Real Madrid at slagte de tyske mestre fra Bayern München med hele 4-0 foran 68.000 mennesker på et fyldt Allianz Arena i München.
I den anden kamp formåede bysbørnene fra Atlético Madrid at slå de engelske, tidligere Champions League-vindere ud af turneringen med samlet 3-1.
Finalen, der blev spillet på Estadio da Luz i Lissabon i Portugal, kunne derfor for første gang nogensinde, mestre to hold fra samme by.
Det var samtidig anden gang at to hold fra Spanien mødtes i finalen – første gang det skete var i 2000, da netop Real Madrid vandt med 3-0 over Valencia.
Atlético mødte op til finalen ubesejret hidtil, men med holdets største stjerne, Diego Costa, skadet op til kampen, gav det usikkerhed omkring holdet. Samtidig var Arda Turan ude med en skade.
Hos kongeklubben var der tvivl om Ronaldo, Bale og Benzema op til kampen, men alle tre formåede at blive deres skader kvit. Khedira erstattede til gengæld en karantæneramt Xabi Alonso i startformationen.
Allerede efter ni minutter måtte Diego Costa dog forlade banen, da det viste sig at skaden stadig ikke var hele som den skulle. Ikke desto mindre lykkedes det for Atlético at komme foran 1-0 midt i første halvleg, efter et hjørnespark. Herefter forsøgte Atlético sig med at parkerer bussen foran eget mål – et taktik der stadig virkede efter 90 minutter.
Men tre minutter inde i overtiden, lykkedes det for Real Madrids midtstopper Sergio Ramos at pande kongeklubben tilbage i kampen og fremtvinge forlænget spilletid. Og i anden halvleg af denne gik det stærkt, for med mål efter 110 minutter, 118 minutter og efter straffespark efter 120 minutters spil, sikrede den store Madrid-klub sig sin tiende Champions League-titel, hvilket samtidig var CL-rekord.
Samtidig endte fejringen af det sidste mål med et rødt kort til Atléticos træner Diego Simeone, da han angiveligt blev sur over at Varane sparkede bolden efter ham, og derfor brokkede sig højlydt, ifølge BBC’s oplysninger.